English Language for IBPS Clerk

Directions (1-15): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the number of that part with error as your answer. If there is no error, mark (e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. He grow up the way (a)/ many young children grow up-(b)/ pampered, adored (c)/ and inwardly tortured. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q2. He pulled his lips together, (a)/ close his eyes (b)/ and I watched the first teardrop (c)/ fall down the side of his cheek. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q3. On Sunday, when his sons (a)/ Rob and Jon was home, (b)/ they all gathered (c)/ in the living room. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q4. The Audit committee of the Board (a)/ has been constituted (b)/ by the Board of Directors (c)/ as per the instructions of the Reserve Bank of India. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q5. Proper care was taken (a)/ for the maintenance of accounting records (b)/ as per accordance with (c)/ the provisions of applicable laws. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q6. The dense fog on Friday morning (a)/ forced the Airport Authority of India to divert (b)/ eight flights, includes two international flights, (c)/ out of the international Airport. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q7. The civic authorities had scrapped the trade license (a)/ of a well known restaurant after investigation proved that (b)/ it had chopped down a full grown tree simple because (c)/ the tree was blocking the view of the restaurant. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q8. Investigating officers have found (a)/ a lot of gaps between (b)/ the information they gather on their own (c)/ and the version of events narrated by the accused. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q9. The minister told reporters that (a)/ although reservations for the backward classes already existed (b)/ based on social aspects, there was no quota for them (c)/ based on political backwardness. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q10. The death of the man has brought (a)/ to the fore the plight of thousands of migrants (b)/ languishing behind bars in India after (c)/ being apprehended with the border. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q11. To be a king and (a)/ wear a crown are (b)/ more glamorous to (c)/ see than to bear. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q12. None of the student (a)/ in the class (b)/ scored below the (c)/ given cut-off marks. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q13. Ashok is among the (a)/ few people in the world (b)/ which did not blindly follow (c)/ the path of others. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q14. Most people like to (a)/ rest after a day’s hard work (b)/ but he seemed to have (c)/ an inexhaustive supply of energy. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q15. Ancient artifacts are (a)/a part of global heritage (b)/ and should not be (c)/ sold to the highest bidder. (d)/ No error (e)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q1. Ans. (a)
Sol. A past tense should be used in the first part of the sentence to maintain the correct tense form.

Q2. Ans. (b)
Sol. Use ‘closed’, not ‘close’. The past tense verb should be used throughout.

Q3. Ans. (b)
Sol. As we are talking about two persons, joined by ‘and’, the plural verb ‘were’ should be used.

Q4. Ans. (e)
Sol. No error.

Q5. Ans. (c)
Sol. It should be either ‘as per the provisions of applicable laws’ or ‘in accordance with the provisions of applicable laws’

Q6. Ans.(c)
Sol. Here, preposition ‘including’ should be used. Hence, eight flights including two international flights …will be the correct usage.

Q7. Ans.(c)
Sol. Here, the adverbial form of ‘simple’ should be used. Hence, it had chopped down a full grown tree simply because …will be the correct usage.

Q8. Ans.(c)
Sol. Here, Simple Past () i.e., the information they gathered ……… should be used.

Q9. Ans.(e)
Sol. No error

Q10. Ans.(d)
Sol. Here, being apprehended across the border ….should be used.

Q11. Ans. (b);
Sol. Change ‘are’ to ‘is’. Here the subject is Singular noun phrase, hence Singular Verb (is) should be used.

Q12. Ans. (a);
Sol. Replace group of words ‘None of the student (Singular)’ by ‘None of the students (Plural)’

Q13. Ans. (c);
Sol. For a person ‘who’ should be used as a relative pronoun. Hence, replace ‘which did not blindly follow’ by ‘who do not blindly follow’. Here it is improper to use Past Indefinite (Negative).

Q14. Ans. (c);
Sol. Change ‘seemed’ to ‘seems’

Q15. Ans. (e);
Sol. No error

Related posts

Leave a Comment